Wat is Jiaozi?

Jiaozi 饺子, in het Engels ook wel dumplings genoemd, heeft een rijke geschiedenis en speelt een belangrijke rol in de Chinese eetcultuur.

Als u de Chinese eetcultuur wilt ontdekken, moet u eerst jiaozi proeven. In het Chinees is er een spreekwoord dat luidt: "Haochi bu ru Jiaozi". Dit betekent: "Er is niets lekkerder dan jiaozi."

De geschiedenis van Jiaozi

Volgens de volksverhalen werd jiaozi uitgevonden door Zhang Zhongjing (150 – 219 na Chr.) uit de Han Dynastie (206 voor Chr. – 220 na Chr.), één van de grootste beoefenaars van de traditionele Chinese geneeskunde in de geschiedenis.

Oorspronkelijk werden ze ‘tedere oren’ (娇耳; in het pinyin: jiao'er) genoemd, omdat ze gebruikt werden om bevroren oren te behandelen.

Ze lijken op de gouden staafjes yuan bao die tijdens de Ming Dynasty voor geld werden gebruikt en de naam klinkt als het woord voor het vroegste papiergeld, dus gelooft men dat het serveren van jiaozi voorspoed brengt.

Vele families eten jiaozi rondom middernacht in de avond van het Chinees Nieuwjaar. Sommige koks zullen zelfs een schone munt erin verbergen voor de gelukkige om te vinden.

De vorm

Jiaozi werd zo genoemd omdat ze in de vorm van een hoorn werd gemaakt. Het Chinese woord voor ‘hoorn’ is jiǎo () en jiaozi werd oorspronkelijk geschreven met het Chinese karakter voor ‘hoorn’, maar later werd het vervangen door een specifiek karakter , dat de stamvorm voor voedsel aan de linkerzijde en de fonetische component jiāo () aan de rechterzijde heeft.

De vulling

Jiaozi (dumplings) wordt gemaakt van een dun rond velletje deeg dat eerst met vlees en fijn gesneden groenten gevuld wordt en daarna wordt dichtgevouwen.

 

Het vlees in de jiaozi is meestal varkensvlees, rundergehakt of kipfilet. De meest gebruikte groenten zijn, Chinese kool, spitskool, bleekselderij, prei, paprika, knoflook-bieslook en Chinese paddenstoelen.

Denk bij een vegetarische vulling bijvoorbeeld aan eieren en tofu als ingrediënten. Jiaozi kan zowel gekookt, gestoomd als gebakken worden.

Jiaozi kan je eten als...

Jiaozi wordt het hele jaar door gegeten en kan elk moment van de dag worden gegeten als ontbijt, lunch of diner. De jiaozi kan een gang, voorgerecht of bijgerecht, of zelfs het hoofdgerecht vormen. In China is jiaozi zo populair dat er zelfs restaurants zijn die alleen nog maar jiaozi verkopen.

Altijd lekker

Als een gerecht dat thuis bereid wordt, heeft elk gezin zijn eigen voorkeur van hoe jiaozi te maken, zijn eigen favoriete vulling, soorten en methoden van bereiding die van regio tot regio sterk verschillen.